jak to zrobic?
marcin: Spotkało się czterech przyjaciół i każdy się witał z każdym. Ile było powitań?
13 kwi 16:44
Patronus:
Wybierasz dwie osoby z czterech i one sie witają
13 kwi 16:47
marcin: dziękuje

Mam jeszcze jedno zadanie
13 kwi 16:50
Aga1.: Lub po prostu wypisać
A,B,C,D−−−przyjaciele
A,B−−−Ania wita się z Basią
A,C−−Ania z Czarkiem
A,D
B,C
B,D
C,D
13 kwi 16:51
marcin: Rzucamy trzy razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmiej jednego
orła?
13 kwi 16:52
Patronus: Ω − rzut 3 razy monetą
|Ω| = 2
3 = 8
A − conajmniej raz wypadł orzeł
A' − nie wypadł żaden orzeł
|A'| = 1*1*1 = 1
| | 1 | | 7 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1− |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
13 kwi 16:58
marcin: Jeszcze raz Wielkie dzięki
13 kwi 17:00