log log log
kolega: rozwiąż układy równań :
| ⎧ | log x +log y =12 | |
| ⎩ | logx2 − log y =18 |
|
| ⎧ | 8x * 4y = 2 | |
| ⎩ | log2x − log2y =−1 |
|
13 kwi 16:00
ICSP: pierwszy jest łatwy .
drugie równanie przekształcisz do
2logx − log y = 18
wyznacz z pierwszego logx lub logy i po sprawie
8
x * 4
2 = 2
log
2 x − log
2 y = −1
pierwsze równanie :
2
3x * 2
2y = 2
po prostych przekształceniach :
3x = 1 − 2y
i tak zostawiamy na razie :
drugie równanie :
x > 0 oraz y > 0 z def logarytmu
2x = y
mamy więc :
3x = 1 − 2y
2x = y
z tego otrzymamy :
13 kwi 16:10
kolega: dziekuje bardzo, a mogłbys jeszcze w 2 przykładzie mi pomoc ?
13 kwi 16:14
kolega: sorki ja nie zauwazyłem ze juz tutaj oba są rozwiazane
13 kwi 16:19