geometria analityczna
Gloksa: 56. Wyznacz równania osi symetrii odcinka AB, gdzie A = (−4,1), B = (0,3).
67. Punkt C= (1, −3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC. Wyznacz współrzędne
pozostałych wierzchołków trójkąta, wiedząc, że należą one do prostej o równaniu y= −x + 4.
69.Równoległobok ABCD jest wyznaczony przez proste AB: 3x − 5y +25= 0, BC: y= 0,
AD: y= −5 oraz prostą p, do której należą punkty C i D= (0, −5). Wyznacz współrzędne punktu C.
_____________________________________________________
Proszę o pomoc.
13 kwi 15:50
Ottaam: 56)
S − środek |AB|
S = (−2, 2)
Kierunek prostej AB z wektora:
AB = [4,2]
⊥a = −2
Szukana prosta: y= −2x +b S (−2,2)
2=4+b
b=−2
odp: y=−2x−2
13 kwi 17:19