Znajdź takie liczby rzeczywiste x, aby podane liczby tworzyły w tej kolejności c
Wujek_Paweł: Znajdź takie liczby rzeczywiste x, aby podane liczby tworzyły w tej kolejności ciąg
geometryczny:
cosx, sinx, tgx
Zrobiłem tak:
sin
2x=cosx * tgx
sin
2x=sinx
x=90
13 kwi 14:38
ICSP: | | π | |
cosx ≠ 0 ⇔ x ≠ |
| + kπ ; k ∊ C |
| | 2 | |
sin
2x = sinx
sin
2x − sinx = 0
sinx(sinx−1) = 0
sinx = 0 v sinx = 1
teraz podaj odp i pamiętaj o tym aby uwzględnić to dziedziną.
13 kwi 14:40
Wujek_Paweł: Z treści zadania wychodzi, że x∊R. Skoro sinx=1 to x=90 , ale przy sinx=0 to x=kπ, k∊C oraz
13 kwi 14:51
ICSP: a okres przy sinx = 1 ?
13 kwi 14:53
Wujek_Paweł: A chyba już rozumiem wykresem f−cji sinus jest sinusoida czyli ta 1 będzie nie tylko przy 90,
ale jak to zapisać?
13 kwi 14:57
ICSP: a jak zapisałeś :
sinx = 0 ⇔ x = kπ ; k ∊ C
13 kwi 14:59
Wujek_Paweł: | kπ | |
| ? Przecież to by nie miało sensu, czegoś nie rozumiem. Samo x=kπ nie wystarczy? |
| 4 | |
13 kwi 15:04
ICSP: tzn chodzi mi o to że :
sinx = 0 ⇔ x = kπ ; k ∊ C − to jest zapisane z okresem i jest dobrze
| | π | |
sinx = 1 ⇔ x = |
| − brak okresu |
| | 2 | |
Pytanie :
Dlaczego w pierwszym zapisałeś z okresem a w drugim bez ?
13 kwi 15:06
Wujek_Paweł: No bo jak sinπ=0 to jasne jest, że sinkπ, dla k∊C też wynosi 0, ale nie potrafię tego zapisać
| | π | | π | |
dla |
| . Myślałem, że podając odpowiedź x=kπ dla k∊C już mam dobrze, ale do sin |
| to |
| | 2 | | 2 | |
chyba ma się inaczej
13 kwi 15:12
ICSP: akurat tak się składa że ono wypadnie ze względu na dziedzinę

sinx = 0 ⇔ x = kπ ; k ∊ C
| | π | |
sinx = 1 ⇔ x = |
| + 2kπ ; k ∊ C − źle ze względu na dziedzinę |
| | 2 | |
czyli jedynie sinx = 0 spełnia to równanie
13 kwi 15:17
Wujek_Paweł: I wszystko jasne. Wielkie dzięki.
13 kwi 15:18