funkcja z parametrem
kylo1303: f(x)=x2−4|x−1|−p
Znajdz p, dla ktorych funkcja f(x)=1 ma dokladnie 3 różne rozwiazania.
(zadanie pisane z glowy, ale sadze ze nie ma bledow)
13 kwi 14:27
Mila: Rozwiąż graficznie.
13 kwi 15:17
kylo1303: Probowalem, ale nie do konca wiem jak sie ustosunkowac do parametru p.
Dodam jeszcze drugie, ktorego nie jestem pewien:
Układ równań z parametrem:
x(y+z)=1
y(x+z)=1
z(y+x)=p
Przedyskutuj rozwiazania w zaleznosci od p.
13 kwi 21:17
kylo1303: Podbijam
13 kwi 23:16
Mila: 1) x−1≥0⇔x≥1
x∊(−∞,1)
f(x)=x2+4x−4
(xw,yw)=(−2,−8)
x1=−2−2√2
x2=−2+2√2
rysujesz wykres tej funkcji.
x≥1
f(x)=x2−4x+4
f(x)=(x−2)2
Rysujesz drugą częśc funkcji
prosta y=p dla p<−8 nie ma punktów wspólnych z wykresem f(x) −brak rozwiązań,
prosta y=p ma 1 punkt wspólny gdy p=−8
....
3 różne rozwiązania dla p∊<0,1>
mam nadzieję,że nie pomyliłam się w rachunkach.
13 kwi 23:37
Mila: pomyłka
4 różne rozwiązania dla p∊<0,1)
a 3 odczytaj
13 kwi 23:39
Mila: Kylo, ostatnie 5 linijek źle napisałam, ale nie potrafię usunąć.Jak się tu pojawisz to
wyjaśnię.
14 kwi 15:04
kylo1303: Sie pojawilem

Ogolnie nie do konca rozumiem co pozwolilo Ci ominac parametr "p", ktory wg.
mnie zmienia wykres funkcji.
14 kwi 18:04
14 kwi 18:07