Macierz x z rownania
Sonia223: Wyznacz macierz x z rownania:
a) A*X + At=2B
A= 5 3
2 1
B= 0 −1
1 0
Macie At to macierz transponowana czyli At = 5 2
3 1]
tak? co dalej
13 kwi 13:11
ICSP: Przerzuć macierz transponowaną na drugą stronę i wykonaj działanie odejmowania(najpierw
przemnóż każdy wyraz macierzy B przez 2). Później liczysz macierz odwrotną do macierzy A i
przemnażasz równanie przez tą właśnie macierz z odpowiedniej strony
13 kwi 13:13
Sonia223: czyli:
2B= 2 |0 −1| = |0 −2|
|1 0| |2 0 |
sorry za zapis
A*X=2B−AT
tak?
13 kwi 13:19
ICSP: tak
13 kwi 13:20
Sonia223: czyli:
2B−AT= |−5 −4|
|−1 −1|
Jak obliczyć ta macierz odwrotna?
13 kwi 13:26
Sonia223: ?
13 kwi 13:32
ICSP: a jak liczyliście to na ćwiczeniach ?
13 kwi 13:33
Sonia223: No wlasnie zebym ja byla na cwiczeniach

A jaka jest najprostsza metoda moze przez szukanie
macierzy dolaczonej
13 kwi 13:35
ICSP: A|I przekształcasz do I|A−1 najprościej zapisując
13 kwi 13:37