Rozwiąż nierówność kwadratową
Zuzik P : −6x2+2x−π≥0
13 kwi 12:55
ICSP: Δ < 0 oraz a < 0 czyli brak rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych.
13 kwi 13:11
Zuzik P : ICSP a to −> Obw Δ prostokątnego wynosi 36cm. środek ciężkości tego trojkąta znajduje się w
odległości 5cm
od wierzchołka kąta prostego. oblicz długość promienia okręgo opisanego na tym Δ i wpisanego w
ten Δ
13 kwi 13:23
ICSP: zapewne nie wiesz czym jest środek ciężkości i dlatego nie możesz zrobić zadania.
Środek ciężkości jest punktem przecięcia się środkowych trójkąta.
13 kwi 13:28
ICSP: wpisany 3
opisany 7,5
13 kwi 13:33
Zuzik P : mogę poprosić o rozwiązanie
13 kwi 13:58
ICSP:

Trochę więcej checi

Ja za ciebie matury nie napiszę!
Obw = 36
Niebieski = 5
Zielony = 2,5
|BC| = 2x = 2R gdzie x = niebieski + zielony = 5 + 2,5 = 7,5
R = 7,5
|BC| = 15
układamy układ równań w celu obliczenia długości boków
|AC|
2 + |AB|
2 = 225 − twierdzenie Pitagorasa
|AC| + |AB| = 21
po rozwiązaniu : |AB| = 12, |AC| = 9
teraz ze wzoru na długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny obliczamy r
13 kwi 14:06