Rozwiąż Metoda Ceppelego
Sonia223: Rozwiąż podany układ korzystając ztw. Kroneckera Cappellego motody (wyznaczanie rzędów
macierzy)
a)
3x+y=1
9x+3y=3
x−y=0
Jak to zrobić
13 kwi 12:30
Sonia223: Chodzi o to żeby powyzszy uklad zapisac w postaci macierzowej
czyli
A*X=B tak?
13 kwi 12:35
Sonia223: ?:(
13 kwi 12:39
b.: tak, ale to jest tylko pierwszy krok
13 kwi 12:40
Sonia223: czyli
A= 3 1
9 −3
1 −1
X= x
y
B= 1
12
0
tak?
13 kwi 12:51
Sonia223: co dalej?
13 kwi 13:01
b.: 2. wiersz A powinien mieć postać 9, 3, a nie 9, −3, chyba że źle wyżej zadanie napisałaś
dalej szczerze mówiąc nie jestem pewien 'co autor miał na myśli', próbowałbym może wziąć minor
2x2 z macierzy A o niezerowym wyznaczniku, np. 1. i 3. wiersz, i rozwiązać taki układ 2 równań
metodą K−C, a potem sprawdzić, czy znalezione rozwiązanie spełnia 2. równanie
14 kwi 21:28