ciąg
gallanonim: Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 21, a suma siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu
jest równa 105. Oblicz, suma ilu wyrazów ciągu jest równa 273.
13 kwi 10:14
wmboczek: 105=7(a1+21)/2 a1=9
273=n(2*9+(n−1)2)/2 n=?
13 kwi 10:19
gallanonim: a mozesz to rozpisac\
13 kwi 10:21
karolina: Obliczenie a1:
Sn=a1+an/2 * n
105=a1+21/2 *7
2*105= (a1+21) * 7 /:7
210/7=a1+21
30=a1+21
30−21=a1
a1= 9
Obliczenie r:
an=a1+(n−1)r
an−a1=(n−1)r
an−a1/n−1 = r
21−9/7−1 = r
12/6=r
r=2
Dalej niech ktoś inny dopisze
13 kwi 10:37