rozwiąż nierówność
czeski: | (x+5)(x+3)−(3x−1)(x−1) | |
| > 0 |
| (x−1)(x+3) | |
może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tutaj mogę opuścić mianownik?
12 kwi 23:40
Jolanta:

tak bym zrobiła
x≠1 x≠−3
licznik x
2+8x+15−3x
2+4x−1=−2x
2+12x+14
−2x
2+12x+14=0
−x
2+6x+7=0
Δ=36+28=64
(x+1)(x−7)(x−1)(x+3)>0
x∊(−
∞ ,−3) v(−1,1)v(7,
∞)
13 kwi 00:41
lisek:
prawie dobrze − brakuje minusa przed tą ostatnią nierównością, co zmienia wykres i rozwiązanie
13 kwi 09:47
Aga1.: Dwie ostatnie linijki są źle i oczywiście rysunek ( ale rysunek można zostawić)
| −2(x+1)(x−7) | |
| >0 |
| (x−1)(x+3) | |
−2(x+1)(x−7)(x−1)(x+3)>0//:(−2)
(x+1)(x−7)(x−1)(x+3)
<0
Odp.
x∊(−3,−1)∪(1,7)
Nie możesz opuścić mianownika, tylko możesz pomnożyć licznik razy mianownik.
Inaczej mówiąć pomnożyć obie strony nierówności przez kwadrat mianownika.
13 kwi 09:57