Promień podstawy stożka jest równy r, a kąt między tworzącą stożka i jego podstawą ma miarę α.
Oblicz objętość kuli opisanej na tym stożku.
| r | ||
Z moich obliczeń wynika że cos(2α−900)= | ||
| R |
| r | ||
cos(−900+2α)= | ||
| R |
| r | ||
sin2α= | ||
| R |
| r | ||
R= | ||
| sin2α |
| 4 | r3 | |||
Vk= | π* | z tym cos nie jestem pewien.
| ||
| 3 | sin32α |
Z twierdzenia sinusów:
| 2r | r | ||
= 2R ⇒ R = | |||
| sin(180 − 2α) | sin2α |
| 4 | ||
V = | πR3 = ... ![]() | |
| 3 |
W
nagrode na kolacje
| r | r | |||
cosα = | ⇒ l = | |||
| l | cosα |
| l | |
= 2R | |
| sinα |
| |||||||
= 2R | |||||||
| sinα |
| r | 1 | ||
* | = 2R | ||
| cosα | sinα |
| r | |
= 2R / : 2 | |
| sinαcosα |
| r | r | |||
R = | = | ![]() | ||
| 2sinαcosα | sin2α |