geometria.
Anus:

w oparciu o powyższy rysunek oblicz.
a). OA jeżeli AB=15; OC=12; CD=20
b). OC jeśli BD=16; AC=12; CD=18.
12 kwi 23:24
Anus: jak mam to zrobic ?
12 kwi 23:39
asdf:

240 − 20x = 144
−20x = −96
x = 4,8
|AB| = 12 − 4,8 =
7,2
12 kwi 23:46
asdf: |OA| = 7,2 POPRAWKA
12 kwi 23:47
Anus: a jak mam zrobic b ? bo nie kumam tego skad sie wzielo to 8 ? i dlaczego nie ma podanego tego
15 ?
12 kwi 23:53
asdf: Anus, poprawie to zaraz

Zamiast tej 12 na czerwono powinno być 15 i masz:
8 się wzieło, bo 12 + 8 = 20,
300 − 20x = 144
x = 7,8
|OA| = 7,2
13 kwi 00:02
picia: twierdzenie talesa i to wszystko
13 kwi 01:07