pomocy
Tomasz: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek
okręgu o równaniu x2+y2−2x+4y−5=0 .
12 kwi 22:48
Arcane ShadowMaster: x2−2x+y2+4y=5
(x−1)2−1+(y+2)2−4=5
(x−1)2+(y+2)2=10
S=(1,−2)
O=(0,0)
(y+2)(0−1)=(x−1)(0+2)
−y−2=2x−2
y=−2x
12 kwi 22:52
kama: (x−1)2−1+(y+2)2−4 −5=0
(x−1)2+(y+2)2=10
środek okręgu (1, −2) początek układu (0,0) prostej szukamy np. ze wzoru...
12 kwi 22:53
cin: przekształć równanie okręgu na postać kanoniczną i będziesz miał dane współrzędne środka
okręgu. Drugi punkt to początek układu. Mając dwa punkty tworzysz równanie prostej.
12 kwi 22:56