lubelska matura
Manka1122: W graniastosłupie prostym o podstawie rombu krótsza przekątna podstawy ma długość 6 cm i tworzy
z krawędzią podstawy kąt 60'. Kąt między krótszą przekątną rombu i krótszą przekątną
graniastosłupa ma miarę 45' . Oblicz objętość graniastosłupa.
12 kwi 22:34
Errant:

α=60
β=45
tg45=
h6
h=6
a
2=a
2 +6
2− 12a*cos 60
12a
12=36
6a=36/6
Wnioskujemy ze ΔABD jest trójkątem rónobocznym stad γ=60
V=36*sin60*6=216*
[√3]2=108
√3
12 kwi 22:54
Manka1122: dzięki wielokie
15 kwi 14:36
Manka1122: wielkie *
15 kwi 14:36