jak ???
Tomasz: Rozwiąż nierówność 3x
2>8x+3

jak

?
12 kwi 22:34
stasia: przenosisz wszystko na jedna strone, liczysz delte, rysujesz wykres i odczytujesz z wykresu
rozwiazanie
12 kwi 22:35
stasia: powinno wyjsc:
x∊(−∞;−13)∪(3;∞)
12 kwi 22:38
Tomasz: Δ wyjdzie 4
12 kwi 22:58
kasa: 3x
2 > 8x + 3
3x
2 − 8x − 3 > 0
Δ = b
2 − 4ac
a= 3 b= −8 c= −3
Δ= (−8)
2 − 4*3*(−3)
Δ= 64 + 36 = 100
√Δ = 10
| | −(−8) − 10 | | 8 + 10 | | 18 | |
x1= |
| = |
| = |
| = 3 |
| | 2*3 | | 6 | | 6 | |
| | −(−8) +10 | | 8 − 10 | | −2 | | 1 | |
x2= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2*3 | | 6 | | 6 | | 3 | |
a>0 ramiona paraboli skierowane do góry
| | 1 | |
x∊ ( −∞, |
| ) ∪ ( 3, +∞ ) |
| | 3 | |
15 kwi 15:47