Trygonometria ;//
Pati: Wyrażenie (cos30 − cos45) (cos30 + cos45) przyjmuje wartość?
Bardzo bym prosiła o pełne rozpisanie zadanie co skąd się wzięło ponieważ jestem całkiem
zielona z maty a chciałabym to zrozumieć

Z góry dziękuję za odpowiedź
12 kwi 22:20
Ajtek: (a−b)(a+b)=a
2−b
2
a=cos30
b=cos45
Podstawić policzyc

.
12 kwi 22:24
Pati: Tak podstawiłam policzyłam i wyszedł mi wynik
12 a w odpowiedziach podane są tylko:
a) 0,25
b) 1
c) −
14
d) 0,5
Prawidłowa odpowiedź to 0,25 ...gdzieś musiałam popełnić błąd dlatego chciałabym aby ktoś to
rozpisał poklei
12 kwi 22:35
Ajtek:
czyli mamy po przekształceniach:
12 kwi 22:40
Pati: No przecież pisze, że wychodzi wtedy 32 − 22 = 12 −,−
12 kwi 22:43
Ajtek: | | 1 | |
Taaaaa    ? a ile to jest, dajmy na to ( |
| )2? |
| | 2 | |
12 kwi 22:45
Ajtek: | | 1 | |
Taaaaa    ? a ile to jest, dajmy na to ( |
| )2? |
| | 2 | |
12 kwi 22:45
Ajtek: Ups, dwa razy sie wysłało

.
12 kwi 22:45
Pati: Ehh dobra sorka mianownika nie spotęgowałam −,−
Mówiłam, że jestem z maty zielona
12 kwi 22:50
Ajtek: Nie jesteś zielona

Robisz z siebie bardziej zieloną przed samą sobą (łatwe wytłumaczenie),
nic więcej. Chwila skupienia i nie będziesz "zielona".
Przy sugestii kogoś z zewnątrz, jesteś w stanie zobaczyć swoje potknięcia, czyli myslisz i
analizujesz to co robisz. A to jest cecha godna matematyka, nie zielonego matematyka.
12 kwi 22:55
Pati: Hahah co za filozoficzne podejście xD Sama lepiej bym tego nie ujęła

Dziękuję więc za sugestie z zewnątrz
12 kwi 23:10
Ajtek: Zapamietaj, najlepszą sugestią z zewnątrz dla siebie jesteś Ty sama, a wiedzy Tobie nie
brakuje. Tylko chwila uwagi i wiesz wszystko

.
12 kwi 23:12
Pati: Jasne zapamiętam na przyszłość

Może przyda się gdy będę siedzieć na maturze xd
12 kwi 23:16
Ajtek: Nie może, tylko zapewne sie przyda

. Nos do góry
12 kwi 23:18