geometria
Anus: Oblicz pole oraz wysokość spuszczona na najkrótszy bok trójkąta, jeżeli jego boki mają długość
6, 10, 14 cm.
12 kwi 22:05
Eta:
Ze wzoru Herona :
| | a+b+c | |
P= √p(p−a)(p−b)(p−c) a=6, b= 10 c=15 p= |
| |
| | 2 | |
oraz po wyznaczeniu pola
| | 6*h | |
wyznacz h ze wzoru P= |
| |
| | 2 | |
powodzenia
12 kwi 22:13
Anus: to małe p wyjdzie 15,5 i mam tak powstawiać we wzorze Herona?
12 kwi 22:18
12 kwi 22:19
Anus: wyszedl mi √450 jak mam to zamienic i jak mam obliczyc pole?
12 kwi 22:24
Anus: z czego mam obliczyc to pole ?
12 kwi 22:42
Anus: jak ma to dalej zrobic jakies wskazowki
12 kwi 23:00
Eta:
P=
√15(15−10)(15−6)(15−14)=
√15*5*9*1=
√25*9*3= 5*3
√3= 15
√3
| | 6*h | |
P= |
| = 3h ⇒3h=15√3 ⇒ h= 5√3 |
| | 2 | |
12 kwi 23:01