matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
FUNKCJA HOMOGRAFICZNA
Smeithze:
FUNKCJA HOMOGRAFICZNA 1)narysuj wykres funkcji
−2x−4
y=|
|
x+1
my to na lekcji jako rozpisywalismy pod mianownik itd ale akurat tego przykładu nie wiem, bo jak? wyłaczyc −2? to cos nie tak 2) mam np
|x+1|−|x−1|
f(x)=
x
to jak to będzie?
x+1−x+1
2
x+2
2
=
=
=
x
x
x
x
2
czyli wykres
przesuniety o wektor [0,1]
x
jesli to dobrze jest to jak poodbijac te wartosci bezwzgl?
12 kwi 22:03
Smeithze:
ktos moze pomoc
12 kwi 22:36
Smeithze:
proosze niech ktos pomoze
12 kwi 23:03
Mila:
−2x−4
−2(x+1)+2−4
f(x)=
=
=
x+1
x+1
−2
=−2+
to jest postać kanoniczna
x+1
teraz
−2
1)rysujesz wykres funkcji: g(x)=
x
2) translacja o wektor [−1,−2] 3) odbijasz względem osi OX to co jest pod osią. − otrzymasz wykres Twojej funkcji.
12 kwi 23:16