Stożek
Armando: trojkat prostokatny obraca sie wokol krotszej przyprostokatnej i tworzy stozek.
Przeciwprostokatna tego trojkata wynosi 12 mniejszy kat w tym trojkacie ma 30stopni. oblicz
pole tego stozka. Jakby ktos mogl mi rozwiazac te zadanie, bylbym bardzo wdzieczny
iwcia_123: l=12
Korzystamy z własności trójkąta 30,60,90/ obliczamy przyprostokątne, dłuższa jest promieniem
podstawy, krótsza wysokością stożka.
a = 12
r =
a√32 =
12√32 = 6
√3
Zatem
Pc = Pp+Pb = πr
2+πrl
Pc = π*{6
√3}
2+π*6
√3*12 = 108*π+72
√3*π