przekształcenia
cin: Oblicz wartość wyrażenia (a2+4b2)/2ab jeśli (a2−6b2)/ab=−1
12 kwi 21:26
cin: wie ktoś jak to zrobić

?
12 kwi 21:50
cin: i co nie ma nikt pomysłu
12 kwi 22:58
cin: odświeżam
14 kwi 18:26
cin: i cóż żadnych pomysłów ?
17 kwi 21:02
ZKS:
| | a2 − 6b2 | |
Jeżeli |
| = −1 ⇒ a2 − 6b2 = −ab ⇒ a2 + ab − 6b2 = 0 ⇒(a − 2b)(a + 3b) = 0 |
| | ab | |
Dla a = 2b
| 4b2 + 4b2 | | 8b2 | |
| = |
| = 2 |
| 4b2 | | 4b2 | |
dla a = −3b
| 9b2 + 4b2 | | 13b2 | | 13 | |
| = |
| = − |
| |
| −6b2 | | −6b2 | | 6 | |
17 kwi 21:20
cin: Dzięki wielkie. Ale jak na zadanie maturalne za 1 punkt, to chyba trochę przytrudne.
26 kwi 23:20