Funkcja kwadratowa
Mira: Funkcję kwadratową opisuje wzór f(x)=−(x+m)2−4p. Podaj wartości parametrów m oraz p, wiedząc,
że dla argumentu 3 funkcja przyjmuje największą wartośc równą 36. Następnie oblicz miejsca
zerowe.
12 kwi 21:20
Mira: Odświeżam. Jutro mam ostatnie zaliczenie
12 kwi 21:28
Mira: Ładnie proszę.
12 kwi 21:39
kama: xw=3 yw=36 oraz ze wzoru na postać kanoniczną f.kwadratowej f(x)=a(x−xw)2+yw w
porównaniu z zadaniem f(x)=−(x+m)2−4p
mamy: m=−3 oraz −4p=36 czyli p=−9
12 kwi 21:48
cin: jest to postać kanoniczna, a więc współrzędne wierzchołka wynoszą (−m; −4p).
Z treści zadania współrzędne wierzchołka wynoszą (3; 36).
Stąd −m=3 i −4p=36. A więc m=−3 a p=−9.
A teraz przekształć do postaci ogólnej i liczymy deltę i pierwiastki.
12 kwi 21:49
psik: funkcja ta ma ramiona skierowane w dół ( bo minus) , ma więc największą wartość w wierzchołku (
z resztą jest to zapisane w zadaniu). xw = −b2a . Musisz doprowadzić postać wzoru
funkcji do wzoru ogólnego.
f(x) = − (x2 + 2xm + m2) − 4p = − x2 − 2mx − m2 − 4p ( czyli postać funkcji y = ax2 + bx +
c)
xw = 2m−2 = 3
z tego 2m = −6 czyli m = −3.
f(3)=36
−(3−3)2 − 4p = 36
−4p = 36
p = −9
Miejsca zerowe są gdy f(x) = 0
czyli −x2 + 6x − 9 +36 = 0
−x2 + 6x + 27 = 0
równanie kwadratowe rozwiązać, będą dwie wartości x1 i x2 i to będą miejsca zerowe
12 kwi 21:50
Mira: Nie wiedziałam, że to takie proste. Bardzo dziękuję! : )
12 kwi 21:50
kama: miejsca zerowe oblicz przyrównując f(x) do zera
−(x−3)2+36=0
(x−3)2=36
x−3=6 lub x−3=−6
x=9 lub x=−3
12 kwi 21:51