matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
alex:
Przekrój osiowy stożka jest trójkatem równoramiennym o podstawie 8 i ramieniu 10. Oblicz miarę kata srodkowego wycinka koła stanowiącego powierzchnie boczną tego stozka.
12 kwi 21:18
dero2005:
d = 8 l = 10
d
r =
= 4
2
pole powierzchni bocznej = pole wycinka koła
α
πrl =
*πl
2
|: lπ
360
α
r =
l |* 360
360
360r = α l
360*r
α =
= 144
o
l
12 kwi 21:35
dero2005:
d = 8 l = 10
d
r =
= 4
2
pole powierzchni bocznej = pole wycinka koła
α
πrl =
*πl
2
|: lπ
360
α
r =
l |* 360
360
360r = α l
360*r
α =
= 144
o
l
12 kwi 21:36