Prawdopodobieństwo - liceum. Proszę o pomoc.
Monia: W szafie znajduje się pewna liczba par butów. Losowo wybieramy z tej szafy dwa buty. Ile musi
być par butów w szafie, aby prawdopodobieństwo wyciągnięcia z tej szafy dwóch butów z jednej
pary było większe od 1/25?
12 kwi 21:01
Monia: Nikt nie pomoże? ;>
12 kwi 21:27
psik: n − wszystkie buty w szafie.
Ω − wybieram dwa buty
Ω = n(n−1)
A− dwa buty z jednej pary!
Czyli pierwszy but możemy wybrać na n sposobów a drugi tylko na jeden możliwy bo jest element
ściśle określony.
A = n
P(A) = n}/{n(n−1)} = u{1n−1
1n−1 > 125
nie możesz mnożyć na krzyż bo to nierówność, przenosisz na drugą stronę
2525n−25 − n−125n−25 > 0 => 25−n+125n−25 > 0 Iloraz zamieniam na iloczyn bo ma
taki sam znak : (26−n)(25n−25) > 0
przyrównuje do zera : n = 26 v n = 1
Rysuję wykres od dołu bo w jednym nawiasie jest przy "n" minus a w drugim plus czyli cała
funkcja ma ramiona w dół. n ∊ (1;26). Butów musi być mniej niż 26 przy czym butów było
parzyście ( bo pary), więc nieparzyste wartości odchodzą. Odp.Par butów było mniej niż 13.
12 kwi 22:02
psik: przy P(A) coś mi nie wyszło : P(A) = nn*(n−1) = 1n−1
12 kwi 22:04