matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
luki:
mam pytanie odnosnie granicy :
2n−1
lim n→
∞
(
)
3
n =+
∞
n+1
n+7
lim n→
∞
(
)
4
n= 0
4n+2
n+1
lim n→
∞
do potegi n+1/n−2=1
n−2
jak to można szybciej wyliczyć bez korzystania z lim(1+ 1/n)
n
12 kwi 20:58
Godzio:
Nie trzeba korzystać w tych przykładów z tego wzoru bo nie występuje wyrażenie nie oznaczone
2n − 1
1) (
)
3n
→ 2
∞
=
∞
n + 1
1
2) ... → (
)
∞
= 0
4
3) ... → 1
1
= 1
12 kwi 21:29