matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij,że...
Ja:
Udowodnij, że
2011
32
−1
(2011+1)*(2011
2
+1)(2011
4
+1)*(2011
8
+1)*(2011
16
+1)*=
2010
12 kwi 20:51
ohayou:
Teza: L=P
2010*2012(2011
2
+1)(2011
4
+1)(2011
8
+1)(2011
16
+1)
P=
2010
L*(2010)=2010*2012(2011
2
+1)(2011
4
+1)(2011
8
+1)(2011
16
+1) 2010*2012=2010*2012 1=1 L=P cnw
12 kwi 21:05
Godzio:
Mnożymy licznik i mianownik przez 2010 = 2011 − 1
(2011 − 1)(2011+1)*(2011
2
+1)(2011
4
+1)*(2011
8
+1)*(2011
16
+1)
2010
I teraz wszystko ze wzoru skróconego mnożenia się chowa: (a − b)(a + b) = a
2
− b
2
i otrzymujemy tezę
12 kwi 21:25