planimetria !! proszę ;)
miłek: Boki prostokąta ABCD mają długość |AB|= 9cm, |AD|= 6cm. Prosta EF równoległa do boku BC
przecina bok AB w punkcie E, zaś bok DC w punkcie F w taki sposób, że prostokąt EBCF jest
podobny do prostokąta ABCD. Oblicz skalę k tego podobieństwa i pole prostokąta EBCF.
zrobiłam dokładny rysunek, ale nadal nie wiem jak zrobić. Czy prosta EF podzieli bok AB na
równe połowy ?
12 kwi 20:21
kama:

Prosta ta nie dzieli boku na połowy. Skala k=
69=
23.
pole prostokąta EBCF=pole prostokąta ABCD razy skala do kwadratu...
dalej samodzielnie...
12 kwi 20:31
miłek: powiem szczerze, że nie bardzo rozumiem.. skala została wzięta z boków prostokąta ABCD a co z
figurą EBCF ? przecież jest podobna
12 kwi 20:42
kama:

z podobieństwa prostokątów mamy:
69=
x6 zatem x=4 oraz skala podobieństwa k=
69 lub k=
46
12 kwi 21:02
miłek: bardzo dziękuję, teraz już rozumiem
12 kwi 21:05