prosze o pomoc w zadaniu
anka: Wyznacz ciag arytmetyczny dla ktorego suma 4 i 6 wyrazu jest rowna 4 i suma 5,7 i 8 wyrazu jest
rowna 16.
12 kwi 19:40
anka: 
?
12 kwi 19:58
arti: czekaj

spróbujemy
12 kwi 19:58
anka: ok
12 kwi 19:59
arti: a4+a6=4
a5+a7+a8=14 a5=a4+a6/2=4/2=2
2+a7+a8=14
a7+a8=12 a4 a5 a6 a7 a8
2+2r+2+3r=12 0,4 2 3,6 5,2 ,6,8
5r=8
r=1,6
12 kwi 20:07
arti: a7=a5+2r a8=a5+3r
12 kwi 20:08
asdf: @arti
a5 + a7 + a8 = 16, a nie 14
12 kwi 20:08
arti: no tak tak
12 kwi 20:09
anka: dzięki
12 kwi 20:12
arti: tylko oblicz sobie od a1 oczywiscie
12 kwi 20:13
arti: a3=−1,2 a2=−2,8 a3=−4,4
12 kwi 20:15
arti: a1=−4,4
12 kwi 20:15
anka: czyli co sie zmieni jesli a5+a7+a8=16 ?
12 kwi 20:16
arti: nie
12 kwi 20:20
anka: ok dzieki
12 kwi 20:22
anka: A umialbys takie zad.
Za obejrzenie pierwszego filmu trzeba zaplacic 15zl a kazdego nastepnego o 2zl mniej.
100zl wystarczy aby obejrzec 8 filmow?
12 kwi 20:25
arti: przeciez to proste jest

masz 15 na poczatku opóźniej odejmujesz po 2 czyli masz
15+13+11+9+7+5+3+1=64
wiec by starczyło
12 kwi 20:32
anka: no tak

dzieki
12 kwi 20:39
anka: a to?

Maratonczyk w ciagu pierwszej godziny przebiegl 10,3km a w ciagu kazdej nastepnej odcinek
0,75km mniejszynod poprzedniego. Oblicz dlugosc przebytej odleglosci przez maratonczyka
wiedzac ze w ciagu ostatniej godziny przebyl 7,3km.
12 kwi 20:41
arti: 10,3−0,75=9,55
9,55 odejmij analogicznie o,75 az w kocu bedzie miała 7,3 i to zsumuj
12 kwi 20:46
anka: noo ok dzieki
12 kwi 20:46
arti: 9,55−0,75=8,8
8,8−0,75=8,05
8,05−0,75=7,3i dodaj to do siebie
12 kwi 20:47
anka: tak wlasnie obliczylam

ale co mam dodac ?
12 kwi 20:55
arti: 10,3+9,55+8,8+8,05+7,3
12 kwi 20:57
anka: ahaa ok

dzieki
12 kwi 20:58