prosta
aniaa: Dane są punkty A=( 6,1) B=(3,3). Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej AB.
12 kwi 19:39
Eta:
| | yA−yB | |
aAB= |
| =........... |
| | xA−xB | |
12 kwi 19:40
asdf: @
Eta
Myślisz, że wyznaczenie z takiego wzoru przyda się
ani? To poziom podstawowy, a tam nie
używa się takich wzorów (wiem z doświadczenia)
12 kwi 19:42
12 kwi 19:43
aniaa: too jak to zrobic jakos prostszym sposobem?
12 kwi 19:44
asdf: tak
12 kwi 19:44
asdf: Żeby to źle nie zabrzmiało, bo sam nie potrafie dobrze liczyć, a tu
Ete koryguje, dla
Ciebie rozwiązanie powinno wyglądać tak:
y = ax + b
a = współczynnik kierunkowy, czyli to o co Cie proszą w zadaniu
A = (6,1)
B = (3;3)
y = ax + b
klamra:
1 = 6a + b
3 = 3a + b
odejmujemy:
−2 = 3a || : 3
12 kwi 19:46
onaa: okii dzięki
12 kwi 19:47
Eta:
Hehe

Wieczorem dostaniesz obszerny komentarz od
Gustlika 
Moje rozwiązanie mieści się w pół linijki ...... a Twoje? .... 3/4 strony !
12 kwi 19:56
Eta:
@
ania
Czy zauważyłaś,że mój sposób jest najprostszy?
| | 2 | |
sama policzyłaś ........wynik masz a= − |
| |
| | 3 | |
12 kwi 19:58
asdf: @
Eta
Chodzi Ci o porównanie rozszerzenia z podstawą itd? Podejście nauczycieli do rozwiązywania
prostrzymi metodami, ale tego nie robią bo nie ma tego w 'zakresie podstawowym'
Czytałem to i zgadzam się w 100%
12 kwi 20:05
Basiek: <wtrąca się>
A może warto się po prostu nauczyć tego wzorku? Nawet ja się nauczyłam...
12 kwi 20:08
asdf: nauczyć to jedno zrozumieć to drugie

Później spróbuję go zrozumieć
12 kwi 20:10
Basiek: Nigdy tak nad tym nie myślałam, ale to analityczna...., więc pomyślę!
12 kwi 20:14
asdf:
12 kwi 20:14
Basiek: Okej, to nie było trudne
12 kwi 20:15
Eta:
12 kwi 20:16
Basiek: Więc, trzeba skojarzyć sobie czym jest współczynnik kierunkowy
a 
a=tgα
jak wyrażamy tgα w układzie współrzędnych? .... No właśnie.
Proste.
Dlaczego.... jak się czegoś nie lubi, to to jest takie trudne, a jak się lubi, to proste?!
12 kwi 20:18
Eta:
Dokładnie tak jak w życiu
12 kwi 20:20
Basiek: No właśnie.

Takie życiowe problemy...
to mi przypomina o maturze. Idę płakać

Miłego wieczoru
12 kwi 20:25
asdf: A to nie powinien być taki wzór? bo nie ma odległości ujemnych
| | |yA − yB| | |
a|AB| = |
| |
| | |xA − xB| | |
12 kwi 20:25
Basiek: Odległości może i nie...., ale przecież to jest tg, który przyjmuje wartości zarówno dodatnie,
jak i ujemne.

Myślę, że stąd po prostu brak zastosowania modułów, inaczej moglibyśmy
zastosować ten wzór jedynie dla I i III ćwiartki
12 kwi 20:27
Eta:
Basiek ( nie raz mówiłam ,że wierzę w Ciebie
12 kwi 20:29
Basiek: To więcej niż ja odczuwam w stosunku do własnej osoby.

Także

.
Poza tym, to jest analityczna, więc się nie liczy

Ech, no nic. Optymalizacja w stereometrii czeka

i tęskni.
12 kwi 20:33