walec
xel: STEREOMETRIA! miałem obliczyć objętość walca, którego przekrój osiowy jest kwadratem o boku 6.
wyszło mi, że V = 54pi. po czym miałem obliczyć pole powierzchni całkowitej. korzystając ze
wzoru 2pi*r2 + 2pi*r*H wyszło mi również 54pi. i teraz moje pytanie: czy w KAŻDYM walcu,
którego przekrojem osiowym jest kwadrat, objętość będzie taka sama jak pole całkowite?
prosiłbym też o jakiś dowód na to. z góry dzięki! emotka
12 kwi 19:32
Aga1.: V mierzymy w jednostkach sześciennych, a pole w kwadratowych.
Nie , wystarczy zmienić dane lub wykonać obliczenia na literach.
12 kwi 19:43
xel: a jesteś w stanie mi pokazać jak miałoby to wyglądać żeby V i Pc wyszły różne?
12 kwi 19:58
Aga1.: Gdy bok ma długość a.
| | a2 | | a2 | | 3 | |
Pc=2π |
| +2π* |
| = |
| a2π[j2] |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
Za a podstaw np.3.
12 kwi 20:10
xel: świetnie. dzięki wielkie

!
12 kwi 20:30