Stężenie%
Szymek.: Roztwór waży a kg i zawiera 20% soli. W roztworze tym rozpuszczamy jeszcze b kg soli. Jakie
będzie stężenie procentowe tego roztworu? Zapisz w postaci równania.
12 kwi 19:29
pigor: ... np. tak : z warunków zadania szukane równanie może
mieć postać :
20%a+b=x%(a+b) / *100 ⇔ 20a+100b=x(a+b} /: (a+b) ⇔
x=20 (a+5 b) a+b − szukane stężenie roztworu . ...
12 kwi 19:40
Szymek.: trochę inaczej myślałem wcześniej
12 kwi 19:52
pigor: ... no i dobrze, jeśli wyszło ci to co należy , w czym problem , właśnie
w tym jest piękno matematyki , bo jest Ona (Matematyka) − przynajmniej dla
mnie − ... sztuką i tyle . ... , dlaczego, ano dlatego, że uprawiają Ją tu
artyści różnej maści (z różnym przymiotnikiem), rzemieślnicy podobnie, itp, . ...