pomocy
misia: ln(x+1)+ln(x+2)=0
prosze o rozwiazanie
12 kwi 19:11
Eta:
Założenie: x+1>0 i x+2>0 ⇒ x>−1
ln1=0
ln[(x+1)*(x+2)]= ln1
(x+1)(x+2)=1
dokończ ............ uwzględnij założenie
12 kwi 19:24
misia: Eta,ale własnie inaczej mam w odpowiedziach niz to co wychodzi, bo juz tak liczyłam
12 kwi 19:55
konrad: a co masz w odpowiedziach i co Tobie wychodzi?
12 kwi 19:58
misia: KONRAD mnie wychodza 2 x : x1= −2 x2= −1
| | −3+√5 | |
a w odpowiedzi mam ze x= |
| |
| | 2 | |
12 kwi 20:09
Eta:
x
2+3x+1=0 Δ= 5
√Δ=
√5
| | −3+√5 | | −3−√5 | |
x= |
| > −1 v x= |
| < −1 −−−− odrzucamy |
| | 2 | | 2 | |
12 kwi 20:12
Eta:
I co
misia? .......... znalazła błąd?
12 kwi 20:18
misia: tak dziekuje Ci bardzo.. miałam 50 przykładów takich do rozwiazania.. i tylko ten i jeszcze
jeden mi został.. a tez mi nie chce wyjsc.. moglibyscie rzucic okiem ?
log
27 4 − log
3 4= log
9 x
wiem, ze musze ustalic wspolna podstawe i sprowadzam do wszystko do 3, ale znow inaczej niz w
| | 3√2 | |
odpowiedziach  ma wyjsc x= |
| |
| | 8 | |
12 kwi 20:32
Eta:
Co jest podstawą pierwszego logarytmu ? ( bo nie bardzo widzę ?
12 kwi 20:36
misia: jeszcze raz : log27 4− log3 4=log9 3
12 kwi 20:38
misia: jejku na koncu nie z 3 tylko z x
12 kwi 20:38
Eta:
Teraz ok
| | 1 | | 1 | |
log274= |
| log34 log9x= |
| log3x |
| | 3 | | 2 | |
dokończ.......
12 kwi 20:44
misia: | | 3√4 | |
jezeli dobrze mysle to mamy: |
| = √x i teraz nie wiem jak moge poskracac te |
| | 4 | |
pierwiastki...
12 kwi 20:46
Eta:
4
√x=
3√4 /
2
16x=
3√16
| | 3√8*2 | |
x= |
| = ......... i gra  |
| | 16 | |
12 kwi 20:50
misia: dziekuje Ci strasznie.. mam nareszcie wszystkie przykłady

ostatnie krociutkie pytanie, co do
warunku tylko, bo nie jestem pewna w jednym z przykładow: jezeli mam cos takiego (log
2 x)
2
to powinnam zapisac w warunku ze x>0 czy ze x
2 >0
12 kwi 20:53
Eta:
x>0
12 kwi 20:53
Eta:
(log2x)2= log22x , to x>0
12 kwi 20:55
misia: jestem Ci bardzo wdzieczna, dziękuję za pomoc
12 kwi 20:56
Eta:
Na zdrowie

i powodzenia
12 kwi 20:56