poel boczne ostroslupa
pole boczne ostroslupa: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6m, a objętość
ostrosłupa wynosi 48m3. Oblicz pole boczne ostrosłupa
12 kwi 18:52
arti: Pole podstawy bedzie 36 bo 6 kwadrat a objetaosc to 1/3 pola podstawy razy wysokosc wiec
1/3*36*h = 48 wiec h=4 wysokosc boczna jest rowna pierwiastkowi z h2 + a2/4 czyli bedzie 5 a
pole boczne to a*h czyli 5*6=30
12 kwi 19:07
arti: z h2 + a2/4
12 kwi 19:07
pole rombu:
Dzieki wielkie
12 kwi 19:14
pole rombu: a pole boczne to nie bedzie liczone jak pole trojkata czyli 1/2*a*h

?
12 kwi 19:26
arti: o widzisz tak masz rację 1/2
12 kwi 19:26
arti: czyli 15
12 kwi 19:26
pole rombu: Nerozumiem do konca tylko jak ta wysokosc boczna sie liczy? dlaczego jest a2/4? bo rozumiem ze
twierdzenie pitagorasa
12 kwi 19:34
pole rombu: i na koniec nie musze tego pomnozyc *4

?
12 kwi 19:43
pole rombu: Pboczne to wszystkie to chyba bedzie suma pol trojkatow?
12 kwi 19:45
arti: no tak razy 4 bo 4 trojkaty masz
12 kwi 19:49
12 kwi 19:49
pole: pole boczne wyszlo mi 60 m2
12 kwi 19:51
pole: Dzieki za pomoc
12 kwi 19:52
arti: no tak 4*15=60
12 kwi 19:52
pole: Jeszcze zostalo mi pole rombu do liczenia

jedno chociaz z glowy
12 kwi 19:53
arti: jakie pole rombu?
12 kwi 19:55
pole: jest to zadnie juz podane... ktos probuje mi wytlumaczyc...ale narazie jeszcze pozadnie sie nie
wczytalam i nie rozumiem..najgorzej zaczac
Oblicz pole rombu o boku 34cm, w którym długości przekątnych różnią się o 28cm.
12 kwi 20:00