matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
kamila:
lim
x→0
lnsin(2x)
lnsinx
Niby banalny przykład a nie chce mi wyjść, ma wyjść 1
12 kwi 18:49
Eta:
Z Hospitala
1
2cosx
2cosx
1
L= lnsin2x L
'
=
*(sin2x)
'
=
=
=
sin2x
sin2x
2sinx*cosx
sinx
1
cosx
M= lnsinx M
'
=
*(sinx)
'
=
sinx
sinx
L
'
1
sinx
1
1
x→0 lim
=
*
=
=
=1
M
'
sinx
cosx
cosx
1
12 kwi 19:38