Pole, funkcje
Szymon.:

Witam

Oblicz pole całkowite czerownych prostokątów na rysunku. y=x+1
12 kwi 18:47
Eta:
P= 66
12 kwi 18:53
Szymon.: dlaczego 66?
12 kwi 18:55
asdf: 1 * 3 + 4 * 3 + 7 * 3 + 10 * 3 = 66
12 kwi 18:59
Szymon.: tak, tak, juz wiem

źle dodałem
12 kwi 19:00
Edek: Niewiem czy dobrze rozumoje prosze o pomoc :
Druzyna siatkowki sklada sie z szesciu zawodnikow, z ktorych jeden jest kapitanem druzyny. Do
kontroli antydopingowej wybiera sie dwoch zawodnikow. Jakie jest prawdopodobienstwo zdarzenia,
ze kontroli zostanie poddany kapitan druzyny?
robie tak
Axxxxx
xAxxxx
xxAxxx Ω=7!
xxxAxx A= 6*1!*5!
xxxxAx
xxxxxA
Wychodzi mi 1 a odpowiedz jest inna.. niewiem co robie zleprosze o pomoc
12 kwi 19:01
asdf: prostokąt to a * b
różnica między każdym argumentem (0,3,6,9,12) to zawsze 3, czyli b = 3
f(0) = 1
f(3) = 4
f(6) = 7
f(9) = 10
12 kwi 19:01
asdf: @Edek, gdyby było, że 1 to każdy musiałby być kapitanem

z − zdzichu
k − krychu
b − bartek
g − gienek
t − tadziu
X − kapitan
A = { (x,z), (x,k), (x,b), (x,g), (x,t)}
Ω = 7 * 6
taka jest odp?
12 kwi 19:07
Edek: jedna trzecia
12 kwi 19:08
12 kwi 19:08
Edek: wlasnie tez mialem taki wynik p ktoryms liczeniu
12 kwi 19:09
asdf: aha..., czyli
A = {(x,z), (x,k), (x,b), (x,g), (x,t)} * 2 ( pierwszy może zostać wylosowany kapitan lub drugi
12 kwi 19:09
Edek: wlasnie tez mialem taki wynik p ktoryms liczeniu
12 kwi 19:09
Edek: dziekuje slicznie !
12 kwi 19:10
Eta:

Od pola trapezu ABCD − 2pola kwadratów o boku dł. 3
h (trapezu )= 12 podstawy trapezu : 1 i 13
| | 13+1 | |
P= |
| *12 −2*9=........... |
| | 2 | |
12 kwi 19:13