Proszę pomóżcie
fredka: Zad1. Przyprostokątne trójkąta ABC mają długość 10 i 24. Przeciwprostokątna trójkąta KLM
podobnego do niego ma długość 39. Obicz obwód trójkąta
Zad2. Wiadomo, że log511=a. Wykaż, że log1215√5=34a
12 kwi 18:46
Saizou : zad.1
10
2+24
2=c
2
100+576=c
2
c
2=676
c=26
Ob=26+10+24=60
26x=2 340
x=90
12 kwi 18:50
Saizou : czy jakoś tak się to robiło
12 kwi 18:50
fredka: ... oczywiście obliczyć pole trójkąta KLM
Dzięki Saizou
12 kwi 18:53
fredka: Może ktoś wie jak zrobić zadanie nr.2 ?
12 kwi 19:04