matematykaszkolna.pl
Planimetria Darth Mazut: Witam, dziś mam takie zadanko emotka Trzeba wykazać, że odcinek łączący środki ramion dowolnego trapezu jest równoległy do podstaw a jego długość jest średnią arytmetyczną długości podstaw tego trapezu. Z góry dzięki pozdrawiam =) P.S. podpowiedzi też mile widziane
12 kwi 18:27
Darth Mazut: Odświeżam...
12 kwi 18:59
rumpek: Bry emotka Wektory, wektory i jeszcze raz wektory (można podobieństwem ale żmudna robotaemotka )
12 kwi 19:00
Darth Mazut: No trudno, to jest planimetria, więc wektorów do tego używać raczej nie powinienem to po 1) a po 2) nawet jak to nie umiem ^
12 kwi 19:05
rumpek: rysunek Wektorowo:
 |AB| + |CD| 
Teza: |EF| =

∧ AB || EF || CD
 2 
|EF| = |AE| + |AB| + |BF|  
|EF| = |DE| + |CD| + |CF|
(dodajemy wszystko co mamy w układzie) 1o |DE| oraz |AE| się zerują (zwroty przeciwne) 2o |CF| oraz |BF| się zerują (zwroty przeciwne) Ponadto: |EF| || (|AB| + |CD|) (równoległe) Pozostaje nam: 2|EF| = |AB| + |CD| / : 2
 |AB| + |CD| 
|EF| =

2 
c.n.u. emotka
12 kwi 19:19
rumpek: rysunek
 a + b 
|EF| =

2 
1o Zauważmy, że odcinek |EG| ma taką miary co górna podstawa trapezu (cała ta figura to romb), zatem |EG| jest równoległy. 2o Z podobieństwa trójkątów: △CFG ~ △HBC
h 

2 
 x 

=

h b − a 
h 1 x 

*

=

2 h b − a 
1 x 

=

[a,b > 0]
2 b − a 
2x = (b − a) / : 2
 b − a 
x =

2 
3o Teraz pozostało zsumować to co nam zostało na odcinku |EF| = a + x
 b − a 2a + b − a a + b 
|EF| = a +

=

=

2 2 2 
c.n.u. emotka
12 kwi 19:32
rumpek: rysunek Kolejny sposób to: teraz samym podobieństwem zupełnie emotka podstawiamy odpowiednie dane, zauważ, że są trzy trójkąty: △ABF ~△KLF ~ △DCF (k,k,k) emotka itp.
12 kwi 19:35
b.: @19:35: 1. dlaczego kąty FKL oraz FDC mają taką samą miarę? nie wiemy, że KL jest równoległe do podstaw, to należy udowodnić 2. osobnego rozważenia wymaga przypadek równoległoboku (a w zasadzie jeszcze symetrycznej sytuacji, w której dłuższą podstawą jest CD).
12 kwi 19:41
rumpek: 1. nauczycielka, który mnie uczy powiedziała bodajże 2 lata temu, że egzaminatorom wystarczy zauważenie, że te trójkąty są podobne, bez dodatkowych dowodów; dowód sam jako główny, bez pobocznych emotka a udowodnić to co pisze b. nie jest problemem emotka 2. owszem, chyba że w zadaniu mamy podane, że b > a, gdzie |AB| = b i |CD| = a emotka emotka
12 kwi 19:46
Darth Mazut: Hmm, wykorzystałem to, że prosta łącząca środki ramion dzieli wysokość trapezu na 2 równe części, i po podstawieniu do wzorów na pola faktycznie wychodzi, że ten odcinek łączący jest dwa razy mniejszy od sumy podstaw, natomiast mam jeszcze problem z załapaniem warunku równoległości...
12 kwi 19:51
b.: 1. jak dla mnie samo zauważenie że te trójkąty są podobne (kkk) jest równoważne zauważeniu, że CD i KL są równoległe −− czyli dowodu brakuje. Żeby zobaczyć, że tak jest, można się zastanowić, w którym miejscu w 'dowodzie podobieństwa' wykorzystałeś, że |DK|=|KA| oraz |CL|=|BL|?
12 kwi 19:52
rumpek: b. przecież nie udowadniałem trzecim sposobem emotka, a że są równoległe tw. Talesa emotka
12 kwi 19:56
Darth Mazut: Ok, to powiem nauczycielce, że tak jest i koniec
12 kwi 19:58
rumpek: Darth Mazut najlepiej weź sposób 1 bo jest piękny w swej prostocie lub 2 bo też jest pikny emotka
12 kwi 20:00
Darth Mazut: no ale sposób 2 nie wykazuje chyba bezposrednio że prosta jest równoległa do podstaw?
12 kwi 20:08
rumpek: Tak jak pisałem, zastosuj tw. Talesa. to powinieneś znać z 1 klasy
12 kwi 20:11
Darth Mazut: taaa, znam ale jak to niby zastosować? w sensie że co do czego mam przyrównać?
12 kwi 20:17
12 kwi 20:20
b.: zgadza się, albo podobnie jak tu: 533 (z tym że tam jest tw. Talesa a nie odwrotne, ale rysunek jest bliższy naszej sytuacji).
13 kwi 00:39