Planimetria
Darth Mazut: Witam, dziś mam takie zadanko

Trzeba wykazać, że odcinek łączący środki ramion dowolnego trapezu jest równoległy do podstaw a
jego długość jest średnią arytmetyczną długości podstaw tego trapezu.
Z góry dzięki
pozdrawiam =)
P.S. podpowiedzi też mile widziane
12 kwi 18:27
Darth Mazut: Odświeżam...
12 kwi 18:59
rumpek: Bry

Wektory, wektory i jeszcze raz wektory

(można podobieństwem ale żmudna robota

)
12 kwi 19:00
Darth Mazut: No trudno, to jest planimetria, więc wektorów do tego używać raczej nie powinienem to po 1) a
po 2) nawet jak to nie umiem ^
12 kwi 19:05
rumpek:

Wektorowo:
| | |AB| + |CD| | |
Teza: |EF| = |
| ∧ AB || EF || CD |
| | 2 | |
| ⎧ | |EF|→ = |AE|→ + |AB|→ + |BF|→ | |
| ⎩ | |EF|→ = |DE|→ + |CD|→ + |CF|→ |
|
(dodajemy wszystko co mamy w układzie)
1
o |DE|
→ oraz |AE|
→ się zerują (zwroty przeciwne)
2
o |CF|
→ oraz |BF|
→ się zerują (zwroty przeciwne)
Ponadto: |EF| ||
→ (|AB|
→ + |CD|
→) (równoległe)
Pozostaje nam:
2|EF| = |AB| + |CD| / : 2
c.n.u.
12 kwi 19:19
rumpek:
1
o Zauważmy, że odcinek |EG| ma taką miary co górna podstawa trapezu (cała ta figura to romb),
zatem |EG| jest równoległy.
2
o Z podobieństwa trójkątów: △CFG ~ △HBC
2x = (b − a) / : 2
3
o
Teraz pozostało zsumować to co nam zostało na odcinku |EF| = a + x
| | b − a | | 2a + b − a | | a + b | |
|EF| = a + |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.u.
12 kwi 19:32
rumpek:

Kolejny sposób to:
teraz samym podobieństwem zupełnie

podstawiamy odpowiednie dane, zauważ, że są trzy
trójkąty:
△ABF ~△KLF ~ △DCF (k,k,k)

itp.
12 kwi 19:35
b.: @19:35:
1. dlaczego kąty FKL oraz FDC mają taką samą miarę? nie wiemy, że KL jest równoległe do
podstaw, to należy udowodnić
2. osobnego rozważenia wymaga przypadek równoległoboku (a w zasadzie jeszcze symetrycznej
sytuacji, w której dłuższą podstawą jest CD).
12 kwi 19:41
rumpek:
1. nauczycielka, który mnie uczy powiedziała bodajże 2 lata temu, że egzaminatorom wystarczy
zauważenie, że te trójkąty są podobne, bez dodatkowych dowodów; dowód sam jako główny, bez
pobocznych

a udowodnić to co pisze
b. nie jest problemem

2. owszem, chyba że w zadaniu mamy podane, że b > a, gdzie |AB| = b i |CD| = a
12 kwi 19:46
Darth Mazut: Hmm, wykorzystałem to, że prosta łącząca środki ramion dzieli wysokość trapezu na 2 równe
części, i po podstawieniu do wzorów na pola faktycznie wychodzi, że ten odcinek łączący jest
dwa razy mniejszy od sumy podstaw, natomiast mam jeszcze problem z załapaniem warunku
równoległości...
12 kwi 19:51
b.: 1. jak dla mnie samo zauważenie że te trójkąty są podobne (kkk) jest równoważne zauważeniu, że
CD i KL są równoległe −− czyli dowodu brakuje. Żeby zobaczyć, że tak jest, można się
zastanowić, w którym miejscu w 'dowodzie podobieństwa' wykorzystałeś, że |DK|=|KA| oraz
|CL|=|BL|?
12 kwi 19:52
rumpek: b. przecież nie udowadniałem trzecim sposobem

, a że są równoległe tw. Talesa
12 kwi 19:56
Darth Mazut: Ok, to powiem nauczycielce, że tak jest i koniec
12 kwi 19:58
rumpek: Darth Mazut najlepiej weź sposób 1 bo jest piękny w swej prostocie lub 2 bo też jest pikny
12 kwi 20:00
Darth Mazut: no ale sposób 2 nie wykazuje chyba bezposrednio że prosta jest równoległa do podstaw?
12 kwi 20:08
rumpek: Tak jak pisałem, zastosuj tw. Talesa. to powinieneś znać z 1 klasy
12 kwi 20:11
Darth Mazut: taaa, znam ale jak to niby zastosować? w sensie że co do czego mam przyrównać?
12 kwi 20:17
12 kwi 20:20
b.: zgadza się, albo podobnie jak tu:
533 (z tym że tam jest tw. Talesa a nie odwrotne, ale
rysunek jest bliższy naszej sytuacji).
13 kwi 00:39