Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny.
Emis: Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny. Krawędź boczna ostrosłupa jest dwa razy dłuższa od
krawędzi jego podstawy. Wyznacz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa.
ABCDEF − PODSTAWA ostrosłupa
S,S' − Wierzchołek i spodek
CG, EG wysokości ścian bocznych
α= |< EGC| − miara kąta dwusciennego miedzy CDS, DES
h − wysokosc sciany bocznej ostrosłupa
. Wyznaczyłem h=a/2 √15,
W odpowiedziach następnym krokiem jest wyznaczenie |CG| = a/4 √15 , skąd taka wysokość ?
12 kwi 18:19
Emis: Pomoże ktoś?
12 kwi 18:55
Emis: P=1/2a*h
P=1/2b*h2
porównując mamy h2 i stad ..
12 kwi 19:10