planimetria prosze o pomoc
hertz: prosze o pomoc, bo nawet matematyczka nie wiedziala jak to zrobic (albo udawala przynajmniej)

a) Wykaz, ze przekatne rownolegloboku dziela go na cztery trojkaty o rownych polach
b) Oblicz pole rownolegloboku, w ktorym przekatne o dlugosci 10cm i 14cm przecinaja sie pod
katem 30 stopni
12 kwi 18:18
hertz: podbijam! prosze o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac..
znalazlem do podpunku b takie rozwiazanie
12 ab sin α = 12*10*14*sin30=35cm2
niby odpowiedz sie zgadza, ale jak to mozliwe, zeby a i b byly przekatnymi? ;s
12 kwi 18:29
filip: jest taki przydatny wzorek, przekątna*przekątna*sinus kąta między nimi. czyli masz wszystkie
dane. a ten wzór pasuje do wszystkich czworokątów wypukłych jakby co
12 kwi 18:31
filip: ten wzór to na pole oczywiście
12 kwi 18:31
hertz: no dobrze, moze i istenieje wzor P=absinα, ale przy tym wzorze wyjdzie wynik 70,a w
odpowioedziach jest 35. wiec brakuje 12 ;>?
12 kwi 18:33
hertz: a tak, zgubiles 12 − juz sie doszukalem tego wzoru.
ale co z podpunktem a?
12 kwi 18:34
filip: Pole równoległoboku to a*h, pole trójkąta na dole to 1/2*a*h/2, a są dwa takie trójkąty czyli
to *2. wychodzi 1/2*a*h, czyli połowa całego równoległoboku, więc pozostałe dwa trójkąty skoro
są takie same to są równe polem tym z dołu i góry
12 kwi 18:37
filip: fakt, zgubiłem 1/2 we wzorze.
12 kwi 18:37
hertz: moglbys mi ta opdowiedz z punktu a jakos narysowac? zagmatwana wypowiedz i nie bardzo wiem co
gdzie i jak
12 kwi 18:41
filip:

te pola które podpisałem tak samo są równe, co wynika długości boków i miary kątów.
Pole całości = a*h
P1= 1/2*a*1/2h
2P1= 1/2ah
Pcał − 2P1 = 2P2
ah − 1/2ah = 1/2ah ⇒ P1=P2
12 kwi 18:51
hertz: dzieki ci wielkie!
matematyczka u nas nie wytlumaczyla tego, zwlekala z zadaniem do konca lekcji i zachowywala
sie, jakby nie potrafila go zrobic (liczyla na karteczkach i myslala ciezko)
12 kwi 18:54
filip: spoko

zapamiętaj ten wzór z przekątnymi bo Ci się jeszcze nie raz przyda
12 kwi 18:56
hertz: takie wzory to nam powinna podac na lekcji. widocznie zapomniala o nim, albo naumyslnie nie
podala go. teraz juz zapamietam
12 kwi 18:57