oblicz pole powierzcni i objętośc stożka
miśka: Oblicz pole powierzchni i objętośc stożka o promieniu r= 5 cm i wysokości H=12 cm
12 kwi 18:18
picia: objetosc to wystarczy podstawic do wzoru. a do pola brakije Ci l ktore wyznaczysz pitagorasem.
12 kwi 18:21
miśka: czyli objętośc z wzoru V= 1/3 * 3,14 * 25 *12 tak? dla mnie geometria to czarna magia a co z
tym l ?
12 kwi 18:28
picia: jelsli za pi podstawiacie 3,14 to tak.
pierwsze co KONIECZNIE zrob przy geometri to rysunek. najlepiej duzy. wtedy bedzie o wiele
latwiej. znajdz trojkat prostokatny ktory zawiera l(czyli tworzaca stozka) bo ona jest
potrzebna do pola.
12 kwi 18:32
miśka: a co innego można jeszcze podstawic za pi?
12 kwi 18:37
picia: ja zawsze wstawialem i zostawialem symbol pi i tyle. bo niewiadomo ile to dokladnie jest. czyli
np. taki wynik 25π
12 kwi 18:39
picia: zrobilas ten rysunek?
12 kwi 18:40
miśka: ok, jeśli chodzi o ten rysunek to mam ale i tak niestety nie mam pojęcia co dalej
12 kwi 18:43
picia: no przeciez jest trojkat prostokatny.jedna przyprostokatna to r druga to H a przeciwprostokatna
to nasze szukane l.wystarczy podstawic do wzoru na twierdzenie Pitagorasa.
12 kwi 18:46
miśka: czyli a2 +b2=c2 , 25+144=169 , czy nasze l to 169 i to podstawiam do wzoru na pole powierzchni
stożka?,
12 kwi 18:53
picia: l wychodzi 13.
12 kwi 18:53
picia: 13. trzeba to spierwiastkowac. pamietaj o tym. a podstawiaj do wzoru na pole powierzchni
calkowitej.
12 kwi 18:55
miśka: masakra, no cóż wielkie dzięki nie będę zajmowac ci czasu coś jeszcze pokombinuje dzięki za
pomoc
12 kwi 18:57
picia: wystarczy tylko podstawic do wzoru.wszystkie dane juz masz.
12 kwi 18:58