proszę o rozwiązanie tego wyrażenia wymiernego
Jakub Czartoryski:
12 kwi 18:13
picia: ta, jest = 0 rozumiem..wymnoz przez mianowniki.a najpierw dziedzina.
12 kwi 18:15
Jakub Czartoryski: no ale jak sprowadzic je do wspolnego mianownika?
12 kwi 18:15
Ajtek: Wspólny dla a i b:
12 kwi 18:17
picia: tak jak napisalem. wymnoz przez (x−1)(x2−1)
12 kwi 18:17
Jakub Czartoryski: chodzi mi głownie o to jak mam rozlozyc na czynniki to: x
2 − 1

?
12 kwi 18:18
Ajtek: (x+1)(x−1)=x2−1
12 kwi 18:19
Jakub Czartoryski: czyli (x−1)2 rozklada sie tak samo jak x2−1?
12 kwi 18:21
Ajtek: (x−1)2=(x−1)(x−1)
12 kwi 18:22
picia: NIE. (x−1)2 rozklada sie na (x−1) * (x−1)
12 kwi 18:23
Jakub Czartoryski: no chyba raczej nie
12 kwi 18:27
Ajtek: Co chyba rzczej nie?
12 kwi 18:27
Jakub Czartoryski: sory za powyzszy komentarz, zle spojrzalem
12 kwi 18:28
Jakub Czartoryski: no ok, czyli jaki wyszedł wynik w tym wyrażeniu?
12 kwi 18:31