geometria
luk20: Wyznaczyć macierz symetrii względem płaszczyzny
π: 3x−2y+z=0
w bazie kanoniczej R3
12 kwi 17:54
luk20: Coś zacznę robić, o ile dobrze − jeśli źle to proszę od razu poprawiać i tłumaczyć dlaczego nie
tak.
12 kwi 17:58
luk20: π: (x,y,z)+lin{[3,−2,1]}=(x,y,z)+t[3,−2,1], czyli dowolny punkt na tej płaszczyźnie ma
współrzędne:
(x+3t,y−2t,z+t) tak?
12 kwi 18:00
luk20: i teraz podstawiam do równania płaszczyzny:
3(x+3t)−2(y−2t)+z+t=0
3x+9t−2y+4t+z+t=0
14t=−3x+2y−z /:14
12 kwi 18:03
luk20: dalej...
| | −1 | |
t= |
| (3x−2y+z) i teraz podstawiam to tak: |
| | 14 | |
| | −1 | |
f(x,y,z)=(x,y,z)+t[3,−2,1]=(x,y,z)+ |
| (3x−2y+z)[3,−2,1]= |
| | 14 | |
| | −1 | | 1 | | 1 | |
(x,y,z)+ |
| (9x−6y+3z,−6x+4y−2z,3x−2y+z)= |
| (5x+6y−3z), |
| (6x |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
| | 1 | |
+10y+2z), |
| (−3x+2y+13z)=...cdn |
| | 14 | |
12 kwi 18:16
luk20: jeśli jest ktoś, kto się w tym łapie to błagam o pomoc i sprawdzenie ewentualnie
12 kwi 18:17
luk20: | | 5 | | 6 | | −3 | |
φ[(1,0,0)]= |
| [1,0,0]+ |
| [0,1,0]+ |
| [0,0,1] |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
| | 6 | | 10 | | 2 | |
φ[(0,1,0)]= |
| [1,0,0]+ |
| [0,1,0]+ |
| [0,0,1] |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
| | −3 | | 2 | | 13 | |
φ[(0,0,1)]= |
| [1,0,0]+ |
| [0,1,0]+ |
| [0,0,1] |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
No i z tego robimy macierz tak?
12 kwi 18:24
luk20: Błagam o sprawdzenie
12 kwi 18:55
luk20:
12 kwi 19:49
luk20:
12 kwi 22:19
luk20:
13 kwi 01:52
luk20:
13 kwi 11:17
luk20:
14 kwi 03:04