Rozwiąż równanie
Marek: Jak mam zabrać się za takie równanie? Proszę o pomoc

14x −4
−−−−−−−− = 15
x + 38
12 kwi 17:47
Marek: chociaż wskazówkę poprosze ;>
12 kwi 17:54
picia: wymnożyć przez mianownik
12 kwi 17:55
filip:
x≠−38
i mnożysz przez mianownik
12 kwi 17:56
Marek: w jaki sposób?
12 kwi 17:56
Saizou : najpierw dziedzina
x∊R\{−38}
| 14x−4 | |
| =15 obustronnie mnożysz przez mianownik
|
| x+38 | |
14x−4=15(x+38) dalej dasz radę
12 kwi 17:56
Marek: równanie będzie miało jedno rozwiązanie?
14x−4=15x + 720
x=−716
i to jest koniec?
12 kwi 18:01
Marek: hm?
12 kwi 18:08
Saizou : 38*15=570 popraw
12 kwi 18:10