sin cos itd.
KrzaK:

Witam,
Możecie robić mi szybko jedno zadanko:
Trójkąt prostokątny :
Mam obliczyć sin cos tg, ctg . Pomocy jak !
12 kwi 17:45
Ajtek: co masz policzyć i czego?
12 kwi 17:46
balon: dlugosci bokow a i b
12 kwi 17:47
KrzaK: Mam policzyć
Sin, cos , tg, ctg i pozostałe długości boków
12 kwi 17:48
Ajtek: ale sinus czego?
12 kwi 17:49
KrzaK: z 50◯ ?
12 kwi 17:50
12 kwi 17:53
Ajtek: Aha, no to chwile musze podumać

Ja bym się pobawił tw. Pitagorasa i jedynką trygonometryczną

. To luźna sugestia nie wiem czy
mam rację.
12 kwi 17:55
KrzaK: Lepiej pitagorasem bo to dla kolegi a on za bardzo nie wie jak zrobić jedynke trygono.
Szczerrze to ja też nie wiem
12 kwi 17:56
balon: dzis bylo to na sprawdzianie z trygonometrii no i rybka
12 kwi 17:56
Ajtek: Ale bez jedynki tego nie rozwalisz, masz dwie niewiadomie to i rownania musza być dwa

.
12 kwi 17:58
KrzaK: sin50 − 0,7660
Ja zem to ruszył tak ale nie wiem czy dobrze:
0,76100=b7
12 kwi 17:59
Ajtek: Bardzo niedokładnie to jest liczone.
12 kwi 18:03
12 kwi 18:04
balon: tresc brzmiala " oblicz brakujace dlugosci bokow " No i tyle, a sprawdzian byl z trygonometrii,
jak to ruszyc, prosze o pomoc bo jutro musze to poprawic a kompletnie nie wiem jak to ruszyc
12 kwi 18:12
Ajtek: No to jedyiemy:
∡50
o=x
a
2+b
2=7
2
Taki ukłąd należy rozwiązać

.
12 kwi 18:16
balon: i po obliczeniu tego ukladu, to koniec zadania ?
12 kwi 18:25
Ajtek: Po obliczeniu, masz długości boków, później liczysz wartości f. trygonomertycznych.
12 kwi 18:27
balon: a mozesz jasniej ?
12 kwi 18:28
Ajtek: | | b | | a | | a | |
jak napisałem wyżej: sinx= |
| , cosx= |
| , tgx={b}{a}, ctgx= |
|
|
| | 7 | | 7 | | b | |
a i b wyliczyłeś rozwiązując układ równań, czyż nie
12 kwi 18:32
balon: no tak
12 kwi 18:35
Ajtek: Już jasne jest?
12 kwi 18:35
balon: ok, danke
12 kwi 18:41
Ajtek: Nie ma za co

.
12 kwi 18:42
balon: chociaz nie bardzo wiem jak mam obliczyc funkcje trygo.... z tego, no ale ok...
12 kwi 18:43