ciagi geometryczne
karolina: W ciągu geometrycznym a2=10 , a5= 80 . Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów tego
ciągu
12 kwi 17:37
Patryk: jestes tam ?
12 kwi 17:38
Ajtek: Pokaż obliczenia

.
12 kwi 17:39
POMOCY: a5=a2*g
3
80=10*g
3
g
3−80/

ierwiastek3
g=

12 kwi 17:43
Ajtek: Hmmmmm.....
80=10*q
3 to jest git

, ale później to jest matematyczna zbrodnia

80=10q
3 /:10
8=q
3 ⇒ q=....
12 kwi 17:45
karolina: rownania:
a1*g2−1=10
a1*g5−1=80
a1*gi=10/ g1
a1*g4=80
a1=10/g1
g3=80
a1=nie wiem =(1/8)?
g=ie wiem
12 kwi 17:48
karolina: To juz nie wiem jak mam to zrobic rownania sa zle?
12 kwi 17:49
karolina: g=2 tak w tym zadaniu
12 kwi 17:51
12 kwi 17:53
karolina: no wlasnie na tym sie wzorowalam , przeslalam rowania..nie wiem czy dobrze i nie dobrnelam do
konca
12 kwi 17:55
Ajtek: q=2 zerknij na mój sposób rozwiązania z godz 17:45

.
12 kwi 17:56
Pole rombu : ok dzieki , to juz wiem ze to jest dobrze chociaz, jeden kroczek do przodu jeszcze a1 i S7
12 kwi 17:58
Pole rombu : a1=5 no i s7
12 kwi 18:00
12 kwi 18:00
Ajtek: S
7 licz ze wzorku

.
12 kwi 18:00
karolina: s7=635 tak, powiedzcie ze dobrze dla upewnienia?
12 kwi 18:07
karolina: Dobrze
12 kwi 18:11
Ajtek: Tak

.
12 kwi 18:11
Dlugie zadanie: Dzieki
12 kwi 18:19