ciag geometryczny a2=10 , a5=80 wyznacz a1 i oblicz S7
KAROLINA: PROSZE O POMOC , siedze nad tym za daniem juz troche czasu , probuje rozwiazywac na przykladzie
innych podobnych , ale nic z tego niestety nie wychodzi. Moze ktos ma jakis pomysł?
W ciągu geometrycznym a2=10 , a5= 80 . Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów tego
ciągu
Mam problem z obliczeniem a1 , wiec nawet nie moge przejsc do sumy.
12 kwi 17:33
arti: a2=a1*q
a5=a2*q3
80=10*q3 / :10
8=q3 8=23
23=q3 wiec q=2
12 kwi 18:27
arti: a2=a1*q
10=a1*2
a1=5
12 kwi 18:28
arti: s7= 5+10+20+40+80+160+320=635
12 kwi 18:29
michu: Oblicz sumę S7 ciągu geometrycznego (an), w którym a1=3 oraz q= −2
2 cze 17:00
bezendu:
| | 1−(−2)7 | |
S7=3* |
| =.... |
| | 1−(−2) | |
2 cze 17:29