matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Marta:
Trygonometria
sinπx
=0
1−cosπx
12 kwi 17:32
Marta:
ktos podpowie?
12 kwi 17:35
Alkain:
Zaczynasz od dziedziny cosπx≠0 x≠2k k∊C
sinπx
I teraz
=0 gdy sinπx=0
1−cosπx
a sinπx=0 dla x=2k+1, k∊C
12 kwi 17:59
Alkain:
Mały błąd mi się wkradł oczywiście cosπx≠1 miało być, policzone jest dobrze
12 kwi 18:01