kąty ostre w trójkącie o wysokości 10 mają miary 30 i 45 stopni oblicz pole i obwód jeśli
podane kąty są przy podstawie.
sin30=hb sin45=hc
12=10b √22=10c
b=20 c=20√2
b2=h2+x2
202=102+x2
x2=300
x=√300
x=10√3
h2+y2=c2
102+y2={20√2}2
100+y2=4002
y2=200−100
y2=100
y=10
h2+y2=c2
102+102=c2
100+100=c2
c2=200
c=√200
c=10√2
P=12*(x+y)*h
P=12*(10√3+10)*10=12*10(√3+1)*10=50(√3+1)
Ob=a+b+c
Ob=(10√3+10)+20+10√2
Ob=10(√3+1)+2+√2)
a czy to jest dobrze
Masz błędy w f. trygonometrycznych.
| h | h | |||
sin30= | , sin 45= | |||
| b | c |
.
Zapis pola falatny
, ale obliczenia są ok. Obwód ok.