4
anka: Proszę o pomoc w tym zadaniu
Rozwiąż równanie:
12 kwi 17:23
stsia: na początek założenia co do mianownika, a następnie mnożysz obustronnie przez kwadrat
mianownika. potem porównujesz 2 nawiasy do 0, (ewentualnie liczysz deltę, ale to dłużej
zejdzie)
12 kwi 17:26
Ajtek: D:x∊R\{2}
x+2=0 ⇒ x=...
12 kwi 17:27
Ajtek: Po co mnożyć przez kwadrat mianownika, skoro mamy równanie? Ułamek jest=0 ⇔ gdy licznik
jest =0.
12 kwi 17:28
anka: x=−2 i tyle?
12 kwi 17:41
Ajtek: No
12 kwi 17:43
anka: Ajtek a takie 2 równania
| | 3x−1 | | 2x+3 | |
1) |
| − |
| =x−2 |
| | x+2 | | x+2 | |
12 kwi 17:46
Ajtek: Pierwsze masz wspólny mianownik po lewej stronie, wykonaj odejmowanie liczników.
12 kwi 17:47
anka: Ajtek możesz napisać bo to dla mnie czarna magia
12 kwi 17:49
Ajtek: Nie rób z siebie większej pierdoły matematycznej niż jesteś

.
Zad 1.
i teraz: redukcja w liczniku;
wymnażasz przez mianownik;
wszystko na lewą stronę;
równanie kwadratowe zapewne wyjdzie i jazda.
Aha

na samym początku określ dziedzinę

.
12 kwi 17:53
anka:
a wymnażanie to tak ma wyglądać?
2x−8=x−2
x−6, ?
12 kwi 17:59
Ajtek: Nie.
mnożysz obie strony
| x−4 | |
| *(x+2)=(x+2)(x−2)
|
| x+2 | |
x−4=(x+2)(x−2)
12 kwi 18:03
anka: ok teraz trzeba przenieść na lewą?
a D=R−{−2} ?
12 kwi 18:05
Ajtek: Dziedzina ok, teraz wszystko na lewą i zapisz co wyszło

.
12 kwi 18:08
anka: nie mam pomysłu jak to przenieść trzeba mnożyć to (x+2)(x−2)?
12 kwi 18:10
Ajtek: trzeba
12 kwi 18:12
anka: Ajtek weź napisz bo nie wychodzi mi 2
12 kwi 18:15
anka: później Δ,x1,x2
12 kwi 18:18
Ajtek: Prawa strona =x2−4 wzór skróconego mnożenia tam mamy.
12 kwi 18:18
anka: czyli będzie −2x2−4 ?
12 kwi 18:25
Ajtek: Skąd −2x2?
12 kwi 18:26
anka: x2*x i zmiana znaku
12 kwi 18:27
Ajtek: Mamy w tej chwili taką postać: x−4=x
2−4 prawda

.
Przenosisz na lewą stronę, zmieniasz znak na przeciwny, czyli wykonujesz odejmowanie

.
x−4=x
2−4 /−(x
2−4)
x−4−x
2+4=0
12 kwi 18:31
anka: Ajtek tam gdzie jest / to jaki jest znak
12 kwi 18:37
Ajtek: / ta kreska pokazuje jakie działanie będę wykonywał w następnym kroku, w tym przypadku
odejmuję (przenoszę) z prawej na lewą to co jest w nawiasie za /.
12 kwi 18:41
anka: a myślałam że cały nawias ma minus
i ile wyjdzie Ajtek x i te 4 się redukują to z czego Δ i inne rzeczy policzę?
12 kwi 18:51
Ajtek: Co Ci się w x−ach redukuje?
12 kwi 18:57
anka: no jest − x2 i x
12 kwi 19:00
anka: to ile ostatecznie wyjdzie ?
12 kwi 19:01
Ajtek: no jest ale to nie jest równe 0

Zostanie nam −x
2+x=0
teraz przed nawias x i mamy:
x(−x+1)=0
iloczyn jest =0 jeżeli jeden z jego składników jest =0 zatem:
x=0 lub −x+1=0
x=0 lub x=1
Oba należą do dziedziny.
12 kwi 19:03
Ajtek: Tzn miałem na myśli że się zredukuje
12 kwi 19:03
anka: i coś trzeba jeszcze liczyć w tym przykładzie?
12 kwi 19:04
Ajtek: Już nie

.
12 kwi 19:05
anka: a ten 2−gi przykład
tylko trzeba napisać? :
12 kwi 19:09
Ajtek: Należy rozbić na dwa przedziały zgodnie z definicją wartości bezwzglednej:
dla x mniejsze od 0:
dla x>0
Oczywiście dziedzina na początku.
12 kwi 19:12
anka: | | 1 | |
tzn te przedziały której napisałeś wyżej i dopiero napisać x∊{U−{1}{4}, |
| } |
| | 4 | |
a dziedzinę jak wyznaczyć?
12 kwi 19:16
anka: Ajtek jesteś?
12 kwi 19:26