sdfghjkl
koloir: Rozwiązałam sobei następujące zadanie :
w trapecie prostokatnym kat ostry ma miare 45 stopni,a dluzsze ramie i krotsza przkeotna 12 cm
oblicz obw i pole trapezu
wychodza mi tylko jakies dziwne wyniki,mozecie to ogarnac i sprawdze sobie czy mam ok ?
mi wyszlo tak
że a =6
√2
pozniej pitagoras i b wyszło 3
√14 .. i..pogubilam sie bo c jest 12 , i wyszlo ze obwod to
: 36 +
√2 + 36
√14 + 24... yyy...
pole : 36
√2 + 36
√14 
wyliczycie i spr ?
12 kwi 17:14
Aga1.: h=6√2
a=12√2−−dłuższa podstawa trapezu
b=6√2−−krótsza podstawa trapezu.
12 kwi 17:20
koloir: no dobra..ale skoro zle to jak to wyliczone zostalo ? pomozesz?
12 kwi 17:22
koloir: a tak dobra wiem , wszystko gra
12 kwi 17:23
koloir: cholera jeasna.....no ale jak.....nie czaję tego.... z pitagorasa podstawa b wynnosi eh.nich
mi ktos to wytlumaczy jak to wyliczyc, bo mnie szlag trafia

//
12 kwi 17:28
Aga1.:

Jak narysujesz rysunek to widać.
α=45
0
x wyliczyć możesz z Pitagorasa, z funkcji trygonometrycznych lub ze związków w trójkącie
równoramiennym prostokątnym
12 kwi 19:59