ciągi
Tomek: Proszę o pomoc:
mamy ciąg:
1+3+5+..+(2n+1)
Sn=?
12 kwi 17:12
Tomek: ponawiam
12 kwi 20:31
Tomek: prosze o pomoc
12 kwi 20:46
arti: zastosuj zor na sume ciagu arytm

bo widac ze to ciag arytmetyczny
12 kwi 20:50
arti: zastosuj zor na sume ciagu arytm

bo widac ze to ciag arytmetyczny
12 kwi 20:50
Tomek: stosowałem, nie działa
12 kwi 20:52
arti: musi działąc
12 kwi 20:53
Tomek: to nie jest takie proste na jakie wygląda, uwierz mi
12 kwi 20:54
arti: Sn=a1+an/2 * n i jedziesz przeciez masz wszycho
12 kwi 21:00
Mateusz:
No ludzie jak nie działa jak działa
i wyszedł nam śliczny wzorek na sumę wyrazów tego ciągu w zaleznosci od ilosci wyrazow tego
ciągu
12 kwi 21:00
arti: kolega dobrze mówi

wyjdzie n
2 + n
12 kwi 21:01
Tomek: jesteście w błędzie
12 kwi 21:03
12 kwi 21:03
12 kwi 21:04
Tomek: tylko chodzi o to ze nie potrafie zrozumiec czemu jest 'n+1' wyrazow ciagu, a nie 'n' i dlatego
prosilem/prosze kogos kompetentnego o wytlumaczenie..
12 kwi 21:05
arti: jak nie dbrze człowieku weź sobie sprawdź na liczbach
12 kwi 21:08
Tomek: będziesz mi wmawiał, że jest dobrze, jak jest źle? widzisz link, który wysłałem ?
12 kwi 21:10
krystek: Wszystkich wyrazów nie wiemy ile jest i piszemy "n"
Zwróć uwagę ,że są to kolejne liczby nieparzyste.
12 kwi 21:16
kama: wyraz n dla ciągu 1,3,5,.....an=1+(n−1)*2=1+2n−2=2n−1 natomiast an+1=1+(n+1−1)*2=2n+1,
zatem ostatni wyraz w naszej sumie jest wyrazem an+1, czyli suma składa się z n+1 wyrazów
...
12 kwi 21:19
Tomek: "Prove that 1+3+5+...+(2n+1)= (n+1)2 for all n greater than or equal to 1", wpisz sobie tą
frazę w google bo widze, że moje linki do was nie dochodzą..
12 kwi 21:20
Tomek: Kama, nie rozumiem.. moment
12 kwi 21:22
Tomek: czyli (2n+1) i n+1 wyrazem ciągu, jakieś to nielogiczne
12 kwi 21:23
Tomek: czyli (2n+1) jest 'n+1' wyrazem ciągu, jakieś to nielogiczne

*
12 kwi 21:24
Tomek: Dobra już wiem o co chodzi, ale w życiu sam bym na to nie wpadł, dzięki
12 kwi 21:28
krystek: I Kama dobrze mówi aby pierwszy wyraz był równy 1 to do (2n+1) za n wstawiasz 0 i wówczas
mamy wszystkich wyrazów n+1
12 kwi 21:28